subcategorie

Bilka în Anuarul ZF Top 100 Companii Antreprenoriale

Bilka se clasează pe poziția 37 în Top 100 companii antreprenoriale  din România

Clasamentul a fost realizat de Ziarul Financiar, în cadrul Anuarului, aflat la prima ediție, „Top 100 companii antreprenoriale”, bazându-se pe cifra de afaceri din anul 2022 a companiilor.

„BILKA STEEL

Cu afaceri care s-au apropiat de 250 de milioane de euro în 2023, este liderul pieței de acoperișuri metalice din România. Compania deținută de antreprenorul Horațiu Țepeș din Brașov și-a propus să meargă și cu fabrici în străinătate, până acum fiind prezentă peste granițe prin exporturi. Horațiu Țepeș este unul dintre puținii investitori care au cumpărat foste platforme industriale și le-au păstrat destinația de zone de producție. 670 de oameni lucrau pentru Bilka la sfârșitul anului 2023.”

„Horațiu Țepeș

Originar din Făgăraș, în 1998 Horațiu Țepeș sărbătorea majoratul, se muta la Sibiu și începea priumul an de facultate. A intrat inițial în afaceri ca importator de acoperișuri metalice, activitate pe care a învățat-o în perioada 2004 – 2008 din postura de angajat al firmei slovace Rova, preluată ulterior de la suedezii de la Lindab. În 2007, Horațiu Țepeș era un fost angajat care își făcuse curaj să înceapă o afacere pe cont propriu în domeniul acoperișurilor. Cinci ani mai târziu, deja ajungea la facaeri de 21 de milioane de euro, având o fabrică proprie la Brașov. Spiritul lui antreprenorial era însă vizibil încă din perioada în care era angajat, când, în timpul liber, mergea și măsura casele și acoperișurile din Făgăraș, alături de alți doi colegi, apoi concepeau pachete de servicii, de la evaluarea materialelor necesare până la livrarea în curte. În 2008 a fondat Bilka, un brand sinonim astăzi cu acoperișurile metalice, iar în ultimii ani, prin achiziții de terenuri și investiții succesive, a crescut din ce în ce mai mult, noul obiectiv al lui Horațiu Țepeș fiind expansiunea pe piețele externe cu noi fabrici. Horațiu Țepeș a fost astfel unul dintre puținii investitori care au cumpărat foste platforme industriale și le-au păstrat „destinația” de zone de producție. În 2023 a dus businessul la aproape 250 de milioane de euro, Bilka devenind, în timp, un brand umbrelă, sub care funcționează mai multe mărci diferite, în funcție de tipul de produs – Balcanic, Gotic, Iberic, Romanic și altele. Numele Bilka este al unui sat din Bulgaria, după cum povestea anterior Horațiu Țepeș.”

Anuar publicat de Ziarul Financiar, „Top 100 Companii Antreprenoriale 2024”

Bilka în Anuarul ZF Branduri Românești

Bilka face parte din grupul „celor mai mari 50 de companii cu branduri românești de consum în portofoliu”.

Clasamentul a fost realizat de Ziarul Financiar, în cadrul Anuarului „Branduri Românești 2024”.

„Ingredientele esențiale ale unui brand sunt: (1) un antreprenor cu viziune pentru brand, (2) o echipă care se comportă și livrează în linie cu valorile acesteia, (3) un produs sau serviciu care promite ceva clar clientului – funcțional și emoțional – și (4) o comunitate relativ loială mărcii, care caută diferențiatorii și este dispusă să plătească mai mult decât pentru un produs relativ similar” spune Dochița Zenoveiov, fondatoarea agenției de branding Inoveo.”

Anuar publicat de Ziarul Financiar, „Branduri Românești”

Bilka în Topul celor mai mari companii antreprenoriale

Bilka se clasează pe locul 28, în Topul celor mai mari companii antreprenoriale, pentru anul 2022.

Clasamentul a fost realizat de Ziarul Financiar, în cadrul Anuarului „Top 1.000 Cele mai mari companii din Romania 2024”. Bilka este prezentă și în topul celor mai mari 1000 de companii, bazat pe cifrele de business.

„1.000 𝑑𝑒 𝑓𝑖𝑟𝑚𝑒, 1.000 𝑑𝑒 𝑝𝑜𝑣𝑒𝑠̧𝑡𝑖, 1.000 𝑑𝑒 𝑓𝑎𝑡̧𝑒𝑡𝑒 𝑎𝑙𝑒 𝑏𝑢𝑠𝑖𝑛𝑒𝑠𝑠𝑢𝑙𝑢𝑖 𝑟𝑜𝑚𝑎̂𝑛𝑒𝑠𝑐. 𝐹𝑖𝑒𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑒𝑠𝑡𝑒 𝑙𝑜𝑐𝑜𝑚𝑜𝑡𝑖𝑣𝑎 𝑢𝑛𝑒𝑖 𝑑𝑖𝑟𝑒𝑐𝑡̧𝑖𝑖, 𝑟𝑒𝑎𝑙𝑖𝑧𝑎𝑟𝑒𝑎 𝑢𝑛𝑢𝑖 𝑣𝑖𝑠 𝑠𝑎𝑢 𝑝𝑢𝑟 𝑠̧𝑖 𝑠𝑖𝑚𝑝𝑙𝑢 𝑓𝑜𝑙𝑜𝑠𝑖𝑟𝑒𝑎 𝑢𝑛𝑒𝑖 𝑟𝑒𝑠𝑢𝑟𝑠𝑒. 𝐸𝑙𝑒 𝑠𝑢𝑛𝑡 𝑡̧𝑒𝑠𝑎̆𝑡𝑢𝑟𝑎 𝑝𝑒 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑠𝑡𝑎̆ 𝑡𝑜𝑎𝑡𝑎̆ 𝑒𝑐𝑜𝑛𝑜𝑚𝑖𝑎.” A conchis Sorin Pâslaru, Redactor şef Ziarul Financiar în 𝐀𝐧𝐮𝐚𝐫𝐮𝐥 𝐓𝐨𝐩 𝟏.𝟎𝟎𝟎 𝐂𝐞𝐥𝐞 𝐦𝐚𝐢 𝐦𝐚𝐫𝐢 𝐜𝐨𝐦𝐩𝐚𝐧𝐢𝐢 𝐝𝐢𝐧 𝐑𝐨𝐦𝐚𝐧𝐢𝐚 𝟐𝟎𝟐𝟒.

Anuar publicat de Ziarul Financiar, „Top 1000 Cele mai mari companii din Romania 2024”.

Gabriela Stoițer, Manager Marketing Bilka, în anuarul „Best 100+ Marketing”

Gabriela Stoițer, Manager Marketing Bilka, în anuarul „Best 100+ Marketing 2021”, proiect dedicat directorilor de marketing.

Revista Biz a lansat anuarul „Best 100+ Marketing 2021”, un proiect dedicat directorilor de marketing, care se desfășoară de șase ani. Anuarul prezintă oamenii din spatele brandurilor, care creionează strategiile și direcțiile de promovare și care administrează bugetele celor mai puternice branduri prezente pe piața românească.

Gabriela Stoițer, Director Marketing, BIlka Steel

  • Studii: Communication and Public Relations
  • Anul numirii în actuala funcție: 2014
  • Anul angajării în companie: 2014
  • Experiență în marketing: 7 ani
  • Pozitii anterioare în marketing și/sau domenii conexe: Public Relations Executive
  • Branduri administrate în actuala poziție: Bilka
  • Website: www.bilka.ro

Anuar publicat de revista Biz, „Best 100+ Marketing 2021”.

Bilka în Top 100 cele mai iubite branduri brașovene

Bilka se află printre cele mai iubite 100 branduri brașovene, clasându-se în această ediție pe poziția 12. Totodată, Bilka a fost aleasă printre cele mai cunoscute 20 de branduri industriale, dar și în top „10 angajatori din Brașov la care ți-ar plăcea să lucrezi”.

Topul a fost realizat de revista FORWARD BRAȘOV, împreună cu agenția Brandeberry și s-a bazat pe votul brașovenilor, care au putut vota „timp de o lună și jumătate…. brandurile pe care le consideră reprezentative pentru comunitate.”

„Compania Bilka Steel, producător de țiglă metalică, a fost înființată în 2007, de către omul de afaceri Horațiu Țepeș. Bilka are acum în derulare construcția unei fabrici noi de panouri termoizolante, parte a unui plan mai amplu de investiții, totalizând 25 de milioane de euro. În urmă cu doi ani, compania a achiziționat platforma industrială Hidromecanica 2 Brașov, din vecinătatea halelor deja deținute, pentru a se extinde. Pe lângă investițiile în zona de producție, compania continuă și anul acesta creșterea gradului de digitalizare pentru eficientizarea proceselor. Datele de la Ministerul de Finanțe arată că Bilka Steel a avut în 2020 un profit de 101,8 milioane de lei, astfel că marja de profit a fost de 13%. Acesta este cel mai mare nivel al profitului înregistrat de companie, până acum. Față de 2019, profitul de anul trecut a fost cu 58% mai mare.”

Top publicat în anuarul revistei fwdBV, „Top 100 cele mai iubite branduri brașovene”, nr. 44, redactor șef Ovidiu Vrânceanu.

Bilka în Top 100 companii performante

Bilka se află în primele 10 companii performante, în cadrul Topului „100 companii performante”.

Clasamentul a fost realizat de Coface România, pentru revista Biz și „prezintă nu doar campionii businessului românesc, ci și liderii care au reușit să crească și în pandemie.”

„Un an atipic din toate punctele de vedere, care a schimbat paradigma la nivelul vieții personale, dar și profesionale pentru majoritatea oamenilor, nu putea rămâne fără impact la nivelul mediului de business. Dacă pentru multe companii a fost o performanță în sine să supraviețuiască în pandemie, pentru campionii în business această perioadă a fost ocazia de a-și consolida și crește afacerile……”

„Cele 100 de companii din top au reușit să obțină în 2020 o cifră de afaceri totală de 11,4 miliarde de euro, cu 1,2 miliarde de euro mai mult față de 2019, pe fondul creșterii afacerilor cu 31%…. Cele 100 de firme din top au creat anul trecut 6.396 de noi locuri de muncă, în condițiile îmbunătățirii productivității muncii, întrucât cifra de afaceri a înregistrat un avans mai mare, de 31%, comparativ cu creșterea de 10% a numărului de angajați.”

Clasament publicat în anuarul revistei Biz, „Top 100 companii performante”, nr. 359, autor articol Gabriel Bârligă.

Bilka în Top 25 cele mai valoroase companii antreprenoriale românești

Ziarul Financiar a pregătit Top 25  cele mai valoroase companii antreprenoriale românești. Acesta face parte din anuarul „100 cele mai valoroase companii din România”.

Bilka face parte din clasamentul acestui an, cu o creștere față de anul anterior.

„Cele mai valoroase 24 de companii antreprenoriale românești au fost evaluate la 41,7 mld. euro (205 mld. lei) în acest an, un nivel record pentru businessul dezvoltat de oameni de afaceri locali. Spre comparație, acei jucători care își făceau loc anul trecut în clasament (o parte se regăsesc și îmn 2021, pe când alții au fost înlocuiți de nume noi) erau cotați la doar 23 mld. euro, adică la aproape jumătate față de valoarea din acest an….”

Bilka în Top 2021 300 companii

Revista Capital a lansat anuarul „Top 300 companii 2021”, realizat pe baza datelor financiare din 2020, „un an cu o furtună economică în toată regula.” Compania Bilka Steel face parte din Top 300 companii, cu un punctaj care îi asigură poziția 119.

Bilka, liderul pieței de acoperișuri

Bilka Steel SRL este cunoscută deja în toată țara pentru calitatea acoperișurilor sale metalice. De altfel, compania are și o promisiune pe termen lung pentru clienții săi: „Nu știm cum va fi lumea peste 60 de ani, dar acoperișul BIlka va trăi să le vadă.”

Un business cu dezvoltare continuă

BILKA  a încheiat 2020 cu o cifră de afaceri de 795 de milioane de lei (163 milioane de euro), în creștere cu 20% față de 2019, când a înregistrat afaceri de 655 milioane lei. „Pentru finalul anului 2021, estimările ne arată că ne vom atinge obiectivul de-a depăși pragul de 1 miliard de lei. Putem spune că 2021 este unul dintre cei mai performanți ani pentru BILKA, dar, în același timp, și anul cu cele mai multe provocări. Faptul că am reușit să atingem aceste cifre în contextul pandemiei la care s-au adăugat majorările prețurilor materiilor prime și problemele pe lanțuriloe logistice de aprovizionare, reprezintă o performanță”, a declarat CEO-ul companiei, Horațiu Țepeș pentru Capital. Știm că în ceea ce privește proiectele de dezvoltare și investiții ale BILKA, se îndreaptă permanent în două direcții: divizia de rezidențial și cea de industrial. Pentru divizia de industrial, în 2021, focusul a fost pe finalizarea lucrărilor necesare demarării fabricii de panouri termo-izolante care va fi funcțională din prima parte a anului viitor. În timp ce, pentru divizia de rezidențial, care reprezintă mai mult de 80% din vânzările Bilka, anul acesta a fost crescută capacitatea de producție pe apropae toate produsele. „Volumele înregistrate la nivel național, dar și creșterea continuă a cererii din țările în care suntem prezenți la export, au făcut necesare aceste investiții în creșterea capacităților actuale de producție. Pentru anul acesta bugetul total de investiții pentru toate proiectele aflate în derulare s-a ridicar la 15 milioane de euro”, a precizat Horațiu Țepeș.

Provocările lui 2021

Dar, oare care au fost cele mai importante provocări ale acestui an pentru BILKA? „Dacă anul trecut ne confruntam cu incertitudine la nivelul vânzărilor și chiar cu mici blocaje în lunile de restricții, anul acesta ne-am confruntat cu o explozie a vânzărilor, ceea ce aq devenit o mare provocare”, ne mai spune Horațiu Țepeș. În mod clar, asta pentru că această creștere exponențială a cererii a venit pe fondul majoraării prețurilor la materiile prime și a problemelor apărute pe lanțurile logistice de aprovizionare. „Am văzut cum aceste probleme au devenit un factor limitativ pentru activitățile comerciale ale unor companii și, prin urmare, și în dezvoltarea economică ulterioară”, subliniază Țepeș. CEO-ul BILKA ne-a confirmat ceea ce, de fapt, știam, respectiv că sistemul operațional al companiei este unul foarte solid, ceea ce a permis adaptarea rapidă contextului creat de pandemie. „Pentru noi, faptul că investițiile au mers conform planului, că am reușit să ne adaptăm rapid contextului actual, fără blocaje majore în procesul de producție, așa cum am văzut în alte domenii, plus depășirea pragului de 1 miliard de lei cifră de afaceri, consider că sunt cele mai importante realizări ale acestui an, punctează Țepeș.

Spre garanția pe viață

Promisiunea BILKA despre care am scris mai sus – Nu știm cum va fi lumea peste 60 de ani, dar acoperișul Bilka va trăi să le vadă – se află în centrul modelului de business adoptat de companie și baza pe care se ghidează personalul fiecare acțiune. „Avem responsabilitatea acestui statement în fiecare zi, în fiecare decizie de business pe care o luăm”, declară Horațiu Țepeș.

Articol publicat în revista Capital, Top 2021 300 Companii, autor Cătălin Dumitrescu

Strategia Bilka pentru noi angajări: pe lângă pachetul salarial și beneficii, care se situează peste media județului, compania este permanent conectată la nevoile angajaților

Forța de muncă străină rămâne o variantă, dar scumpă

Bilka este una dintre companiile tinere la poalele Tâmpei, înființată în 2007, dar care a investit permanent în dezvoltare, astfel că a ajuns să fie lider pe piața acoperișurilor din România.

Estimările financiare arată că în ciuda contextului economic și sanitar nefavorabil, compania brașoveană Bilka se va menține principalul producător de pe piață și își va atinge obiectivul propus pentru acest an, de a depăși pragul de 1 miliard de lei cifră de afaceri.

„Putem spune că 2021 este unul dintre cei mai performanți ani pentru Bilka, dar în același timp și anul cu cele mai multe provocări. Faptul că am reușit să atingem aceste cifre în contextul pandemiei la care s-au adăugat majorările prețurilor la materiile prime li problemele pe lanțurile logistice de aprovizionare, reprezintă o performanță”, ne-a declarat Elena Munteanu, director HR în cadrul Bilka.

În prezent compania a ajuns la 600 angajați, dintre care 50 au fost integrați în ultimul an. Dezvoltarea Bilka va continua, în contextul deschideri unei noi facilități noi de producție anul viitor, ce va însemna și creșterea echipei, iar pentru anul viitor conducerea companiei estimează că va ajunge la 650 angajați. „Anul acesta pentru noi prioritare au fost investițiile pentru finalizarea fabricii de panouri termo­izolante. Suntem în ultima etapă a proiectului și planul este ca in prima parte a anului viitor să fim pregătiți pentru producție”, a precizat reprezentantul companiei.

Oportunități de promovare permanente

Anul acesta, s-au făcut angajări în aproape toate departamentele TESA, iar în ceea ce privește zona de producție și administrativă, Bilka angajează atât personal calificat, cât și necalificat. „Avem constant posturi de stivuitorist, operator linie de producție, gestionar, conducător auto, inginer mecanic, lăcătuș etc. Sunt echipe, care odată cu creșterea activității companiei și a investițiilor, cresc și ele”, a menționat Elena Munteanu.

În ceea ce privește fidelizarea angajaților, conducerea companiei a constatat de-a lungul timpului că în general angajații părăsesc locul de muncă pentru alte motive decât salariul. Astfel strategia Bilka este ca pe lângă pachetul salarial și beneficii asumate contractual, care se situează peste media județului, să fie permanent conectată la nevoile angajaților. „Încercăm permanent să identificăm punctele forte ale fiecăruia și să îl îndrumăm către poziția cea mai potrivită pentru el, astfel evităm demotivarea angajaților doar pe motiv de «nepotrivire» cu jobul pentru care au aplicat. Venim permanent cu noi oportunități de promovare, cu programe de training și sisteme de evaluare și apreciere a performanței”, a explicat directorul de HR al Bilka.

Salariu mediu, peste media națională

Un alt avantaj important al Bilka este faptul că a fost și este atentă în permanență la piața forței de muncă și se adaptează la schimbările pieței, astfel încât reușește prin pachetul salarial, programul de lucru, bonusurile oferite, să atragă forța de muncă și să o rețină, rata de retenție fiind mare. (…). „Permanent urmărim media salariilor pe județ și pe țară, pentru a vedea ce alte posibilități ar avea angajații și ce trebuie să facem pentru a-i motiva în continuare. Date fiind aceste avantaje pe care le oferim angajaților, ne permitem în continuare să selectăm și să păstrăm personalul care corespunde cererilor companiei. Faptul că Bilka este o companie tânără și în plină dezvoltare este un alt atu. Spun asta pentru că angajații găsesc la Bilka multiple oportunități de dezvoltare. Programele permanente de investiții pe care compania le realizează pentru creșterea și diversificarea produselor și serviciilor aduc și noi oportunități de dezvoltare profesională pentru angajații și candidații companiei”, a explicat reprezentantul Bilka.

Pentru a găsi forța de muncă necesară, compania brașoveană a derulat campanii de recrutare atât în localitățile din jurul Brașovului, cât și în zone, cum ar fi Galați, Brăila, Buzău și alte orașe mai îndepărtate. „Pentru noi, procesul de recrutare a devenit în ultimii ani o activitate continuă. Sunt angajați care vin de la 200 km distanță. Le oferim cazare, își doresc să lucreze și au găsit la Bilka această oportunitate. Și știm că aceasta este o practică generală în orașele mari”.

Muncitorii străini, o variantă de lucru, dar mai scumpă

De altfel, la finalul anului trecut Bilka apelat și la angajarea de muncitori străini, după o perioadă în care selecția de pe piața internă a fost destul de slabă. Astfel, în prima fază au fost angajate 60 de persoane din India, Bangladesh, Nepal și Sri Lanka, și s-a ajuns la 90 de „stranieri”. „Importul forței de muncă a deveni o necesitate în România. În ultimii ani s-a dovedit că deşi sunt mai scumpi, angajatorii români vor rămâne fără variante și vor angaja tot mai multe persoane străine. Spun mai scump, pentru că unui cetăţean venit din afara spaţiului comunitar trebuie să îi asiguri pe lângă un salariu mediu, si cazare, perioade mai lungi de concediu, cursuri de limba română, de calificare, și în general se depun mai multe eforturi pentru integrarea acestuia într-o companie. Marea majoritate a angajaților străini nu sunt calificați, dar odată ajunși în cadrul companiei sunt învățați și specializați pe posturile pe care le ocupă. În continuare facem angajări şi relocare naţională, noi relocăm permanent oameni la nivel naţional, însă numărul de candidaţi pe care îi găsim nu este suficient pentru a acoperi necesarul de posturi deschise în cadrul companiei. Nu avem preferințe pentru angajați străini sau români, însă nu excludem varianta de a creștere a numărului celor străini, asta dacă nu vom găsi suficienta forță de muncă locală”, a precizat directorul de resurse umane al companiei.

În ceea ce-i privește pe muncitorii străini, din ce au constatat reprezentanții Bilka, aceștia sunt mai focusați pe muncă, își doresc să învețe, să evolueze, să se integreze în România si parte din ei, probabil, vor rămâne pe termen lung.

Articol publicat pe site-ul bizbrasov.ro, autor Ionuț Dincă

Bilka demarează noi lucrări pentru transformarea vechilor hale ale Hidromecanica 2 în fabrică de panouri termoizolante.

Aceasta va începe producția în 2022, în urma unei investiții de 25 de milioane de euro

Compania Bilka Steel a demarat în 2017 o campanie amplă de investiții de 25 de milioane de euro, achiziționând și platforma Hidromecanica 2. Pe această platformă urmează să se extindă și să dezvolte o fabrică de panouri termoizolante.

Astfel, anul acesta, prioritare pentru Bilka sunt investițiile în inaugurarea noii fabrici, care să înceapă producția de anul viitor.

Pentru continuarea lucrărilor, compania a obținut recent din partea Primăriei Braov două autorizații de construire pentru reabilitarea a două dintre vechile hale. Una dintre acestea are o suprafață utilă de 16.458 mp, iar cealaltă de 5.243 mp.

Investiții și în digitalizare

După finalizarea amenajării noii fabrici, Bilka ar urma să demareze noi etape investiționale pentru continuarea dezvoltării gamei de produse destinate sectorului industrial. „De asemenea, vom crește capacitatea actuală de producție pe mai multe produse, cererea de acoperișuri metalice fiind în continuă creștere. Pe lângă investițiile în zona de producție, continuăm și anul acesta investițiile pentru creșterea gradului de digitalizare în vederea eficientizării proceselor”, a precizat proprietarul Bilka, Horațiu Țepeș.

Din punct de vedere financiar, obiectivul Bilka pentru 2021, setat la începutul anului, este să depășească pragul de 1 miliard de lei cifră de afaceri. Evoluția din prima parte a anului este optimistă și dă convingerea că obiectivul va fi atins și chiar poate depășit.

15% din cifra de afaceri, din exporturi

În prezent, Bilka trimite acoperişuri la export în Bulgaria, Ungaria, Republica Moldova, Germania, Polonia, Slovacia, Olanda, Austria, Irlanda şi Ucraina. Din cifra de afaceri de 795 de milioane de lei de anul trecut, circa 120 de milioane de lei, adică 15%, au venit din exporturi.

Bilka a încheiat 2020 cu o cifră de afaceri în creştere cu 20% faţă de 2019, când a înregistrat afaceri de 655 milioane lei. Profitul a ajuns la aproape 102 milioane de lei, aproape dublu faţă de 2019, iar numărul mediu de angajaţi s-a menţinut la 550, planul fiind ca echipa să ajungă la 600 de oameni până la finalul acestui an.

Articol publicat pe site-ul bizbrasov.ro, autor Ionuț Dincă