Horațiu Țepeș: „Sunt grupuri care au ajuns la cifră de afaceri de 6-7 miliarde de euro cu 50-60 de fabrici. De ce nu am putea să o facem și noi?”

Dosar 23 pentru 2023. Încotro se îndreaptă businessul și societatea din România?

„În cinci ani, vom avea, cel puțin în fază incipientă, o fabrică în afara țării, pe care o vedem în Slovacia, și probabil un mic punct în Ungaria. Anul trecut am exportat de aproximativ 30 de milioane de euro. Poate părea o valoare destul de mare, dar raportat la cifra noastră de afaceri nu este chiar așa”, spune Horațiu Țepeș din biroul său din Brașov.

Ideea sa, de a construi fabrici prin investiții greenfield în piețele externe, se bazează pe modul în care este structurată piața materialelor de construcții la nivelul Uniunii Europene, unde logica de business te împinge să produci cât mai aproape de piețele de desfacere pentru a fi mai eficient și mai profitabil.

„Am ajuns lider de piață în România în 2012, la cinci ani de activitate. Eram într-o piață cu o concurență slabă, aș putea zice chiar blazată, iar provocarea a fost să ne consolidăm poziția în piață și tot ce am făcut în România trebuie să facem și în afară. Sunt grupuri care au ajuns la cifră de afaceri de 6-7 miliarde de euro cu 50-60 de fabrici. De ce nu am putea să o facem și noi? Mai mult mă ambiționează faptul că românii încă nu au făcut asta (extindere în străinătate – n. red.). Avem companii românești foarte bune, sănătoase, dar care nu au făcut asta.”

Horațiu Țepeș se așteaptă ca prima fabrică externă să fie mai greu de realizat, însă ulterior va avea acces cu mai multă ușurință spre piețele din UE. De asemenea, știe că piața europeană nu poate fi abordată în mod unitar cu aceeași gamă de produse, pentru că nevoile diferă în funcție de specificul fiecărei țări.

„Vrem să satisfacem nevoia internă, să venim cu investiții în produse complementare, iar apoi vrem să replicăm în afară ce am făcut aici. Evident că pe piețele unde nu putem merge să producem țiglă metalică o să o facem cu panouri termoizolante. Dar în nordul Europei, spre exemplu, trebuie să mergem cu țiglă metalică, acolo nu am avea ce să facem cu tigle ceramice sau de beton. Știm ce avem de făcut!”

Parte din dezvoltarea strategică și din diversificarea produselor oferite stă și în noua fabrică de panouri termoizolante pe care Bilka o construiește de câțiva ani și cu a cărei punere în funcțiune a întârziat deja mai mulți. Această fabrică ar trebui să producă la capacitate normală anul următor, iar în trei ani va reprezenta o investiție matură.

„Planul inițial pentru fabrica nouă a fost de 20 de milioane de euro și la final vom ajunge cu investiția la 35 de milioane de euro. S-au scumpit utilajele, materialele de construcții, mâna de lucru, am refăcut contractele și am acceptat noi termeni de nenumărate ori. Am avut autorizații de construcție serparate pe mai multe părți din fabrică, pentru că ne era teamă să nu blocăm o parte cu alta, au fost multe puncte nevralgice acolo.”

Viziunea completă de dezvoltare Bilka pentru piața internă cuprinde patru segmente de produse, de la cel rezidențial la segmentul industrial, cu hale la cheie, și până la o divizie de profile de gips-carton, respectiv una de uși de garaj. Până acum, investițiile Bilka s-au ridicat la 70 de milioane de euro, iar în următorii ani ar putea crește accelerat.

„Vorbind în valorile de acum, probabil că la acel moment vom ajunge cu investițiile undeva la 170-200 de milioane de euro, dar vom vedea și care este dimensiunea pieței, pentru că noi acum vedem suficient ca pe un teren de 12 hectare să facem 6,5 hectare de hale dedicate doar pentru panouri termoizolante. Dar dacă piața va crește foarte mult, vom avea și la nord, și la sud oportunități foarte mari de desfacere, cu siguranță va trebui să relocăm și să ne adaptăm vremurilor. Deci planurile pentru România în următorii 10 ani vor fi tot de investiții”.

Următorii 30 de ani

„Nu a fost nimic la întâmplare. Poate părea așa, dar nu e absolut deloc, investițiile au fost mereu parte din planul nostru și știm ce vom face și în următorii 30 de ani. E drept, intervalul de timp în care se fac investițiile are o anumită marjă de +/- 3 ani, așa cum este cazul cu investiția în fabrica nouă. Nu aveam de unde să știm că ne vor întârzia condițiile de mediu, birocrația, livrările de utilaje etc. Dar știam încă de acum 10 ani ce vom face și știm și acum ce vom face în următorii 30 de ani.”

Privind în urmă la ceea ce ar fi putut face diferit în ultimii zece ani, Horațiu Țepeș spune că ar fi realizat mai devreme o parte din planurile de dezvoltare pe care le are în prezent, precum fabrica de panouri sau producția pe plan internațional. Însă strategia și direcția rămân aceleași, conforme cu planul de dezvoltare strategică.

La acest moment, nu se gândește să mute sediul companiei din Brașov la București, întrucât nu regăsește suficiente avantaje într-o astfel de mutare. Dar nu exclude ca o parte din conducerea firmei să fie localizată în vestul Europei. „În următorii 15 ani, se poate întâmpla să avem o bună parte din conducere undeva mai la mijlocul Europei, depinde de ce vom face în Germania și depinde de modul cum vor sta lucrurile la momentul acela. Nu ne-am muta la Varșovia, în niciun caz, dar la momentul potrivit nu spunem nu pentru Germania. Challenge‑ul este să fim în top trei, dacă nu chiar lider de piață în Uniunea Europeană.

Unul dintre demersurile care au transformat Bilka într-un lider de piață vine din zona de „brand awareness”, unde compania a investit masiv în ultimul deceniu, pentru a avea cu adevărat rezultate. „Am avut investiții masive în brand încă de acum șapte-opt ani, iar în statistici suntem primul brand de acoperișuri doar de doi-trei ani, deci lucrurile acestea se creează în timp. Vânzarea și cifra de afaceri cresc accelerat în anumite circumstanțe, dar brandul și notorietatea au venit greu. Am avut focusul ca Bilka să fie prima opțiune în mințile oamenilor când se gândesc la acoperiș, dar asta a venit în ani de zile, e o politică de durată.”

Însă dincolo de contextul economic imediat, antreprenorul se uită la business, la economie și la țară pe termen lung. În fond, afirmă că nu vrea să se retragă niciodată din business și se vede venind la birou chiar și la 80 de ani. Compania poate funcționa și fără el, însă Horațiu Țepeș se consideră unul dintre motoarele principale ale expansiunii Bilka. „Cu siguranță nu mă voi retrage niciodată din operațional și nu am de gând să intru în vreo vacanță sau să mă pensionez în vreun fel, nici la vârsta la care va fi cazul. Mă văd și la 80 de ani venind la birou, nu am vreun gând că pot trăi fără muncă.”

Una dintre problemele pe care le vede pe termen lung vine dinspre forța de muncă disponibilă, raportată la dimensiunea populației, iar efectele problemei demografice în piața muncii ar putea fi atenuată parțial printr-un import mai hotărât de muncitori din zone non-UE.

„Eu rezolvarea o văd în primul rând în încurajarea natalității, dar și importul de forță de muncă din afară. Este nevoie și de muncitori necalificați și ar trebui aici înlesnită legislația, ar trebui venit cu facilități. Noi, în companie, avem 100 de asiatici, am venit cu această forță complementară pentru producție și sunt oameni buni. (…) E un lucru absolut benefic și cred că trebuie să lăsăm deoparte problemele de rasă, de etnie, sau mai știu eu ce alte teme și să importăm forță de muncă din afară”.

 

Articol publicat pe forbes.ro, 27 februarie 2023, autor Ionuț Bonoiu

Bilka a trecut pragul de 1.1 mld lei afaceri, plus 40% față de anul trecut

Afacerile BILKA, liderul pieței de acoperișuri, au trecut în 2021 pragul de 1.1 miliarde lei, (225 milioane de euro), după o creștere cu 40% față de anul anterior, când a înregistrat afaceri de 795 milioane lei.

„Bilka a încheiat 2021 cu o cifră de afaceri de 1.1 mld. lei, în creștere cu 40% față de anul anterior și peste obiectivul stabilit la începutul lui 2021. Anul trecut a fost de departe unul dintre cei mai performanți ani pentru Bilka, dar în același timp și anul cu cele mai multe provocări. Schimbările pe care le-a adus criza provocată de pandemie în economie şi societate, s-au reflectat pe tot parcursul anului trecut şi în activitatea noastră curentă. Investițiile amânate de consumatori în 2020 și faptul că după primul an de pandemie am învățat să trăim în contextul actual, au făcut ca oamenii să își reia cursul normal al vieții și implicit investițiile amânate, ceea ce a dus la o creștere majoră a cererii în piața de acoperișuri. Creștere a adus o nouă provocare pentru noi, și anume gestionarea problemelor apărute pe lanțurile logistice de aprovizionare la care s-au adăugat majorările prețurilor la materiile prime. Astfel că 2021 a fost un an în care focusul a fost mai mult ca niciodată pe maximizarea a tot ceea ce am investit în cei 15 ani de activitate, atât din punct de vedere business cât și know-how. Acum, odată cu încheierea anului, rezultatele financiare confirmă efortul excepţional făcut de echipa noastră de-a lungul timpului, nu doar pe parcursul anului trecut ”, a declarat Horațiu Țepeș, CEO Bilka.

Compania și-a propus pentru anul în curs o creştere a afacerilor de 20%, obiectiv ce va fi atins în funcţie de evoluţia climatului macroeconomic și politic din acest an.

„Pentru 2022 previziunile noastre sunt pozitive, motiv pentru care ne-am bugetat o creștere a afacerilor de 20%. Avem speranța că anul acesta impactul pandemiei se va diminua și vom vedea un impact pozitiv în economie. Chiar și așa, vom avea în fiecare industrie provocări punctuale pe care suntem pregătiți să le gestionăm. Pentru noi, mai importantă decât evoluția afacerilor de anul acesta, rămâne perspectiva pe care o avem pentru următorii ani, în actualul context de dezvoltare și de investiții. De asemenea, este important să fructificăm ceea ce ultimii doi ani ne-a învățat, și anume, să fim premanent atenți la creşterea flexibilităţii businessului, a eficienţei şi creşterea gradului de digitalizare. Situații de criză au mai fost și sigur vom mai avea. Este important ca din orice situație să învățăm și lecțiile bune, și să nu le uităm până la urmatoarea perioadă dificilă“, a precizat Horațiu Țepeș, CEO Bilka.

2022 aduce o nouă fabrică

Compania va continua în mod susţinut planul de extindere și investiții, la nivel local, în timp ce la nivel regional analizează pieţe din ţările apropiate, unde modelul de business ar putea fi replicat în următorii ani.

Bugetul de investiţii al Bilka pentru anul acesta se ridică la 10 milioane euro, iar una dintre cele mai importante investiţii este noua fabrică de panouri termoizolante și profile industriale, care urmează să fie dată în funcţiune, în etape, pânăla finalul anului 2022. În prezent producţia pentru produsele cu destinație industrial, reprezintă 20% din cifra de afaceri a companiei, restul de 80% fiind produsele pentru sectorul rezidențial.

„Suntem bucuroşi că, după patru ani de investiții care s-au ridicat la 30 milioane de euro, suntem aproape de momentul punerii în funcțiune a fabricii de panouri termoizolante și profile industriale. Este o zonă de business foarte importantă pentru noi, care în următorii ani va duce la o creștere exponențială a companiei. Optimismul noastru se bazează pe nevoia de acoperişuri metalice în România care este în continuă creștere, pe creșterea construcțiilor din sectorul industrial, dar și pe potențialul identificat în țările în care exportăm produsele noastre“ a precizat Horațiu Țepeș.

Pentru anul acesta, Bilka mai vizează investitii şi în extinderea capacităților de producție pentru divizia de acoperișuri, pentru produsele deja existente în portofoliu, analizând şi oportunitatea de a-și crește gama de produse.

Bilka aniversează 15 ani de activitate

BILKA, liderul pieței de acoperișuri a fost înfiinţată în 2007, iar anul acesta împlinește 15 ani de activitate. În cei 15 ani de activitate, Bilka a crescut de la doar 7 la peste 600 de angajaţi câți are în prezent și a realizat investiții de peste 60 milioane euro. Investiții care au facut ca Bilka să fie cea mai mare fabrică de acoperișuri din Estul Europei.

BILKA își vinde produsele la nivelul întregii țări și la export, prin intermediul a peste 500 dealeri stabili. Produsele BILKA ajung la export în țări precum Bulgaria, Ungaria, Republica Moldova, Germania, Polonia, Slovacia, Olanda, Austria, Irlanda sau Ucraina.

Gabriela Stoițer, Manager Marketing Bilka, în anuarul „Best 100+ Marketing”

Gabriela Stoițer, Manager Marketing Bilka, în anuarul „Best 100+ Marketing 2021”, proiect dedicat directorilor de marketing.

Revista Biz a lansat anuarul „Best 100+ Marketing 2021”, un proiect dedicat directorilor de marketing, care se desfășoară de șase ani. Anuarul prezintă oamenii din spatele brandurilor, care creionează strategiile și direcțiile de promovare și care administrează bugetele celor mai puternice branduri prezente pe piața românească.

Gabriela Stoițer, Director Marketing, BIlka Steel

  • Studii: Communication and Public Relations
  • Anul numirii în actuala funcție: 2014
  • Anul angajării în companie: 2014
  • Experiență în marketing: 7 ani
  • Pozitii anterioare în marketing și/sau domenii conexe: Public Relations Executive
  • Branduri administrate în actuala poziție: Bilka
  • Website: www.bilka.ro

Anuar publicat de revista Biz, „Best 100+ Marketing 2021”.

Bilka în Top 100 cele mai iubite branduri brașovene

Bilka se află printre cele mai iubite 100 branduri brașovene, clasându-se în această ediție pe poziția 12. Totodată, Bilka a fost aleasă printre cele mai cunoscute 20 de branduri industriale, dar și în top „10 angajatori din Brașov la care ți-ar plăcea să lucrezi”.

Topul a fost realizat de revista FORWARD BRAȘOV, împreună cu agenția Brandeberry și s-a bazat pe votul brașovenilor, care au putut vota „timp de o lună și jumătate…. brandurile pe care le consideră reprezentative pentru comunitate.”

„Compania Bilka Steel, producător de țiglă metalică, a fost înființată în 2007, de către omul de afaceri Horațiu Țepeș. Bilka are acum în derulare construcția unei fabrici noi de panouri termoizolante, parte a unui plan mai amplu de investiții, totalizând 25 de milioane de euro. În urmă cu doi ani, compania a achiziționat platforma industrială Hidromecanica 2 Brașov, din vecinătatea halelor deja deținute, pentru a se extinde. Pe lângă investițiile în zona de producție, compania continuă și anul acesta creșterea gradului de digitalizare pentru eficientizarea proceselor. Datele de la Ministerul de Finanțe arată că Bilka Steel a avut în 2020 un profit de 101,8 milioane de lei, astfel că marja de profit a fost de 13%. Acesta este cel mai mare nivel al profitului înregistrat de companie, până acum. Față de 2019, profitul de anul trecut a fost cu 58% mai mare.”

Top publicat în anuarul revistei fwdBV, „Top 100 cele mai iubite branduri brașovene”, nr. 44, redactor șef Ovidiu Vrânceanu.

Bilka în Top 100 companii performante

Bilka se află în primele 10 companii performante, în cadrul Topului „100 companii performante”.

Clasamentul a fost realizat de Coface România, pentru revista Biz și „prezintă nu doar campionii businessului românesc, ci și liderii care au reușit să crească și în pandemie.”

„Un an atipic din toate punctele de vedere, care a schimbat paradigma la nivelul vieții personale, dar și profesionale pentru majoritatea oamenilor, nu putea rămâne fără impact la nivelul mediului de business. Dacă pentru multe companii a fost o performanță în sine să supraviețuiască în pandemie, pentru campionii în business această perioadă a fost ocazia de a-și consolida și crește afacerile……”

„Cele 100 de companii din top au reușit să obțină în 2020 o cifră de afaceri totală de 11,4 miliarde de euro, cu 1,2 miliarde de euro mai mult față de 2019, pe fondul creșterii afacerilor cu 31%…. Cele 100 de firme din top au creat anul trecut 6.396 de noi locuri de muncă, în condițiile îmbunătățirii productivității muncii, întrucât cifra de afaceri a înregistrat un avans mai mare, de 31%, comparativ cu creșterea de 10% a numărului de angajați.”

Clasament publicat în anuarul revistei Biz, „Top 100 companii performante”, nr. 359, autor articol Gabriel Bârligă.

Bilka în Top 25 cele mai valoroase companii antreprenoriale românești

Ziarul Financiar a pregătit Top 25  cele mai valoroase companii antreprenoriale românești. Acesta face parte din anuarul „100 cele mai valoroase companii din România”.

Bilka face parte din clasamentul acestui an, cu o creștere față de anul anterior.

„Cele mai valoroase 24 de companii antreprenoriale românești au fost evaluate la 41,7 mld. euro (205 mld. lei) în acest an, un nivel record pentru businessul dezvoltat de oameni de afaceri locali. Spre comparație, acei jucători care își făceau loc anul trecut în clasament (o parte se regăsesc și îmn 2021, pe când alții au fost înlocuiți de nume noi) erau cotați la doar 23 mld. euro, adică la aproape jumătate față de valoarea din acest an….”

Bilka în Top 2021 300 companii

Revista Capital a lansat anuarul „Top 300 companii 2021”, realizat pe baza datelor financiare din 2020, „un an cu o furtună economică în toată regula.” Compania Bilka Steel face parte din Top 300 companii, cu un punctaj care îi asigură poziția 119.

Bilka, liderul pieței de acoperișuri

Bilka Steel SRL este cunoscută deja în toată țara pentru calitatea acoperișurilor sale metalice. De altfel, compania are și o promisiune pe termen lung pentru clienții săi: „Nu știm cum va fi lumea peste 60 de ani, dar acoperișul BIlka va trăi să le vadă.”

Un business cu dezvoltare continuă

BILKA  a încheiat 2020 cu o cifră de afaceri de 795 de milioane de lei (163 milioane de euro), în creștere cu 20% față de 2019, când a înregistrat afaceri de 655 milioane lei. „Pentru finalul anului 2021, estimările ne arată că ne vom atinge obiectivul de-a depăși pragul de 1 miliard de lei. Putem spune că 2021 este unul dintre cei mai performanți ani pentru BILKA, dar, în același timp, și anul cu cele mai multe provocări. Faptul că am reușit să atingem aceste cifre în contextul pandemiei la care s-au adăugat majorările prețurilor materiilor prime și problemele pe lanțuriloe logistice de aprovizionare, reprezintă o performanță”, a declarat CEO-ul companiei, Horațiu Țepeș pentru Capital. Știm că în ceea ce privește proiectele de dezvoltare și investiții ale BILKA, se îndreaptă permanent în două direcții: divizia de rezidențial și cea de industrial. Pentru divizia de industrial, în 2021, focusul a fost pe finalizarea lucrărilor necesare demarării fabricii de panouri termo-izolante care va fi funcțională din prima parte a anului viitor. În timp ce, pentru divizia de rezidențial, care reprezintă mai mult de 80% din vânzările Bilka, anul acesta a fost crescută capacitatea de producție pe apropae toate produsele. „Volumele înregistrate la nivel național, dar și creșterea continuă a cererii din țările în care suntem prezenți la export, au făcut necesare aceste investiții în creșterea capacităților actuale de producție. Pentru anul acesta bugetul total de investiții pentru toate proiectele aflate în derulare s-a ridicar la 15 milioane de euro”, a precizat Horațiu Țepeș.

Provocările lui 2021

Dar, oare care au fost cele mai importante provocări ale acestui an pentru BILKA? „Dacă anul trecut ne confruntam cu incertitudine la nivelul vânzărilor și chiar cu mici blocaje în lunile de restricții, anul acesta ne-am confruntat cu o explozie a vânzărilor, ceea ce aq devenit o mare provocare”, ne mai spune Horațiu Țepeș. În mod clar, asta pentru că această creștere exponențială a cererii a venit pe fondul majoraării prețurilor la materiile prime și a problemelor apărute pe lanțurile logistice de aprovizionare. „Am văzut cum aceste probleme au devenit un factor limitativ pentru activitățile comerciale ale unor companii și, prin urmare, și în dezvoltarea economică ulterioară”, subliniază Țepeș. CEO-ul BILKA ne-a confirmat ceea ce, de fapt, știam, respectiv că sistemul operațional al companiei este unul foarte solid, ceea ce a permis adaptarea rapidă contextului creat de pandemie. „Pentru noi, faptul că investițiile au mers conform planului, că am reușit să ne adaptăm rapid contextului actual, fără blocaje majore în procesul de producție, așa cum am văzut în alte domenii, plus depășirea pragului de 1 miliard de lei cifră de afaceri, consider că sunt cele mai importante realizări ale acestui an, punctează Țepeș.

Spre garanția pe viață

Promisiunea BILKA despre care am scris mai sus – Nu știm cum va fi lumea peste 60 de ani, dar acoperișul Bilka va trăi să le vadă – se află în centrul modelului de business adoptat de companie și baza pe care se ghidează personalul fiecare acțiune. „Avem responsabilitatea acestui statement în fiecare zi, în fiecare decizie de business pe care o luăm”, declară Horațiu Țepeș.

Articol publicat în revista Capital, Top 2021 300 Companii, autor Cătălin Dumitrescu

Strategia Bilka pentru noi angajări: pe lângă pachetul salarial și beneficii, care se situează peste media județului, compania este permanent conectată la nevoile angajaților

Forța de muncă străină rămâne o variantă, dar scumpă

Bilka este una dintre companiile tinere la poalele Tâmpei, înființată în 2007, dar care a investit permanent în dezvoltare, astfel că a ajuns să fie lider pe piața acoperișurilor din România.

Estimările financiare arată că în ciuda contextului economic și sanitar nefavorabil, compania brașoveană Bilka se va menține principalul producător de pe piață și își va atinge obiectivul propus pentru acest an, de a depăși pragul de 1 miliard de lei cifră de afaceri.

„Putem spune că 2021 este unul dintre cei mai performanți ani pentru Bilka, dar în același timp și anul cu cele mai multe provocări. Faptul că am reușit să atingem aceste cifre în contextul pandemiei la care s-au adăugat majorările prețurilor la materiile prime li problemele pe lanțurile logistice de aprovizionare, reprezintă o performanță”, ne-a declarat Elena Munteanu, director HR în cadrul Bilka.

În prezent compania a ajuns la 600 angajați, dintre care 50 au fost integrați în ultimul an. Dezvoltarea Bilka va continua, în contextul deschideri unei noi facilități noi de producție anul viitor, ce va însemna și creșterea echipei, iar pentru anul viitor conducerea companiei estimează că va ajunge la 650 angajați. „Anul acesta pentru noi prioritare au fost investițiile pentru finalizarea fabricii de panouri termo­izolante. Suntem în ultima etapă a proiectului și planul este ca in prima parte a anului viitor să fim pregătiți pentru producție”, a precizat reprezentantul companiei.

Oportunități de promovare permanente

Anul acesta, s-au făcut angajări în aproape toate departamentele TESA, iar în ceea ce privește zona de producție și administrativă, Bilka angajează atât personal calificat, cât și necalificat. „Avem constant posturi de stivuitorist, operator linie de producție, gestionar, conducător auto, inginer mecanic, lăcătuș etc. Sunt echipe, care odată cu creșterea activității companiei și a investițiilor, cresc și ele”, a menționat Elena Munteanu.

În ceea ce privește fidelizarea angajaților, conducerea companiei a constatat de-a lungul timpului că în general angajații părăsesc locul de muncă pentru alte motive decât salariul. Astfel strategia Bilka este ca pe lângă pachetul salarial și beneficii asumate contractual, care se situează peste media județului, să fie permanent conectată la nevoile angajaților. „Încercăm permanent să identificăm punctele forte ale fiecăruia și să îl îndrumăm către poziția cea mai potrivită pentru el, astfel evităm demotivarea angajaților doar pe motiv de «nepotrivire» cu jobul pentru care au aplicat. Venim permanent cu noi oportunități de promovare, cu programe de training și sisteme de evaluare și apreciere a performanței”, a explicat directorul de HR al Bilka.

Salariu mediu, peste media națională

Un alt avantaj important al Bilka este faptul că a fost și este atentă în permanență la piața forței de muncă și se adaptează la schimbările pieței, astfel încât reușește prin pachetul salarial, programul de lucru, bonusurile oferite, să atragă forța de muncă și să o rețină, rata de retenție fiind mare. (…). „Permanent urmărim media salariilor pe județ și pe țară, pentru a vedea ce alte posibilități ar avea angajații și ce trebuie să facem pentru a-i motiva în continuare. Date fiind aceste avantaje pe care le oferim angajaților, ne permitem în continuare să selectăm și să păstrăm personalul care corespunde cererilor companiei. Faptul că Bilka este o companie tânără și în plină dezvoltare este un alt atu. Spun asta pentru că angajații găsesc la Bilka multiple oportunități de dezvoltare. Programele permanente de investiții pe care compania le realizează pentru creșterea și diversificarea produselor și serviciilor aduc și noi oportunități de dezvoltare profesională pentru angajații și candidații companiei”, a explicat reprezentantul Bilka.

Pentru a găsi forța de muncă necesară, compania brașoveană a derulat campanii de recrutare atât în localitățile din jurul Brașovului, cât și în zone, cum ar fi Galați, Brăila, Buzău și alte orașe mai îndepărtate. „Pentru noi, procesul de recrutare a devenit în ultimii ani o activitate continuă. Sunt angajați care vin de la 200 km distanță. Le oferim cazare, își doresc să lucreze și au găsit la Bilka această oportunitate. Și știm că aceasta este o practică generală în orașele mari”.

Muncitorii străini, o variantă de lucru, dar mai scumpă

De altfel, la finalul anului trecut Bilka apelat și la angajarea de muncitori străini, după o perioadă în care selecția de pe piața internă a fost destul de slabă. Astfel, în prima fază au fost angajate 60 de persoane din India, Bangladesh, Nepal și Sri Lanka, și s-a ajuns la 90 de „stranieri”. „Importul forței de muncă a deveni o necesitate în România. În ultimii ani s-a dovedit că deşi sunt mai scumpi, angajatorii români vor rămâne fără variante și vor angaja tot mai multe persoane străine. Spun mai scump, pentru că unui cetăţean venit din afara spaţiului comunitar trebuie să îi asiguri pe lângă un salariu mediu, si cazare, perioade mai lungi de concediu, cursuri de limba română, de calificare, și în general se depun mai multe eforturi pentru integrarea acestuia într-o companie. Marea majoritate a angajaților străini nu sunt calificați, dar odată ajunși în cadrul companiei sunt învățați și specializați pe posturile pe care le ocupă. În continuare facem angajări şi relocare naţională, noi relocăm permanent oameni la nivel naţional, însă numărul de candidaţi pe care îi găsim nu este suficient pentru a acoperi necesarul de posturi deschise în cadrul companiei. Nu avem preferințe pentru angajați străini sau români, însă nu excludem varianta de a creștere a numărului celor străini, asta dacă nu vom găsi suficienta forță de muncă locală”, a precizat directorul de resurse umane al companiei.

În ceea ce-i privește pe muncitorii străini, din ce au constatat reprezentanții Bilka, aceștia sunt mai focusați pe muncă, își doresc să învețe, să evolueze, să se integreze în România si parte din ei, probabil, vor rămâne pe termen lung.

Articol publicat pe site-ul bizbrasov.ro, autor Ionuț Dincă

Bilka demarează noi lucrări pentru transformarea vechilor hale ale Hidromecanica 2 în fabrică de panouri termoizolante.

Aceasta va începe producția în 2022, în urma unei investiții de 25 de milioane de euro

Compania Bilka Steel a demarat în 2017 o campanie amplă de investiții de 25 de milioane de euro, achiziționând și platforma Hidromecanica 2. Pe această platformă urmează să se extindă și să dezvolte o fabrică de panouri termoizolante.

Astfel, anul acesta, prioritare pentru Bilka sunt investițiile în inaugurarea noii fabrici, care să înceapă producția de anul viitor.

Pentru continuarea lucrărilor, compania a obținut recent din partea Primăriei Braov două autorizații de construire pentru reabilitarea a două dintre vechile hale. Una dintre acestea are o suprafață utilă de 16.458 mp, iar cealaltă de 5.243 mp.

Investiții și în digitalizare

După finalizarea amenajării noii fabrici, Bilka ar urma să demareze noi etape investiționale pentru continuarea dezvoltării gamei de produse destinate sectorului industrial. „De asemenea, vom crește capacitatea actuală de producție pe mai multe produse, cererea de acoperișuri metalice fiind în continuă creștere. Pe lângă investițiile în zona de producție, continuăm și anul acesta investițiile pentru creșterea gradului de digitalizare în vederea eficientizării proceselor”, a precizat proprietarul Bilka, Horațiu Țepeș.

Din punct de vedere financiar, obiectivul Bilka pentru 2021, setat la începutul anului, este să depășească pragul de 1 miliard de lei cifră de afaceri. Evoluția din prima parte a anului este optimistă și dă convingerea că obiectivul va fi atins și chiar poate depășit.

15% din cifra de afaceri, din exporturi

În prezent, Bilka trimite acoperişuri la export în Bulgaria, Ungaria, Republica Moldova, Germania, Polonia, Slovacia, Olanda, Austria, Irlanda şi Ucraina. Din cifra de afaceri de 795 de milioane de lei de anul trecut, circa 120 de milioane de lei, adică 15%, au venit din exporturi.

Bilka a încheiat 2020 cu o cifră de afaceri în creştere cu 20% faţă de 2019, când a înregistrat afaceri de 655 milioane lei. Profitul a ajuns la aproape 102 milioane de lei, aproape dublu faţă de 2019, iar numărul mediu de angajaţi s-a menţinut la 550, planul fiind ca echipa să ajungă la 600 de oameni până la finalul acestui an.

Articol publicat pe site-ul bizbrasov.ro, autor Ionuț Dincă

Sustenabilitatea, un avantaj competitiv pentru Bilka

Ceea ce semănăm acum, vom culege în viitor! 

Tocmai de aceea, cel mai mare producător de acoperișuri din Europa de Est a ales să includă în strategia companiei responsabilitatea față de mediu și de planeta noastră, pe lângă responsabilitatea față de comunitate și de proprii angajați.

Horațiu Țepeș, proprietarul Bilka, a ales să urmeze drumul antreprenoriatului în anul 2007. La acea vreme și-a pus întrebarea dacă în 10 ani va reuși să aibă un impact major în piața de acoperișuri, în economie, dar și în comunitate. A fost optimist, a răspuns ferm „da”, iar după 10 ani așteptările au fost peste toate planurile inițiale.

În prezent, Bilka este cel mai mare producător de sisteme pentru acoperișuri din Europa de Est. „În ultimii ani, statutul nostru a devenit o responsabilitate, întrucât ne-am transformat în reperul pieței. Suntem cei care stabilim standardul de calitate pentru produse și servicii în industria noastră. La baza întregii noastre strategii de business, dezvoltare și investiții a stat o cultură a responsabilității față de clienții și partenerii noștri, cu produsele pe care le realizăm, responsabilitatea față de angajați cu locurile de muncă, condițiile și oportunitățile pe care le oferim și responsabilitatea față de comunitatea în care ne desfășurăm activitatea. Consider că este timpul să adăugăm în strategia noastră și responsabilitatea față de planeta noastră și să tratăm sustenabilitatea ca un avantaj competitiv. Oamenii trebuie să înțeleagă că planeta are resurse limitate și nevoi nelimitate. Astfel, ceea ce semănăm acum, vom culege în viitor”, a subliniat antreprenorul.

Demersuri pentru reducerea amprentei de carbon

Într-o lume în continuă schimbare, reprezentanții Bilka sunt conștienți de impactul pe care îl au în societate, iar compania își dorește să rămână concentrată asupra scopului său de a contribui la dezvoltarea globală, dar într-un mod sustenabil. „De anul acesta, când vine vorba de sustenabilitate, pe lângă restul acțiunilor pe care le-am desfășurat și în trecut și vom continua să le avem, obiectivul este să continuam să aliniem dezvoltarea și performanța Bilka cu nevoile societații. În acest sens luăm în serios Greenhouse Gas Protocol și UN Sustainable Development Goals și depunem toate diligențele necesare pentru reducerea amprentei noastre de carbon, dar și pentru a le permite clienților noștri, prin produsele pe care le achiziționează, să-și reducă amprenta de carbon. Mereu am considerat că acțiunile noastre de astăzi influențează întreaga industrie de mâine. Este o responsabilitate pe care am luat-o întotdeauna în serios în afacerea noastră, dar și în ceea ce privește sustenabilitatea. Suntem hotărâți să devenim un punct de referință și în această direcție”, a explicat proprietarul Bilka.

Acoperișuri fabricate din „oțel verde”

În ceea ce privește producția de acoperișuri, oțelul este și va fi materialul preferat pentru acoperișuri. Piața acoperișurilor metalice a fost în continuă creștere și are încă un potențial mare, astfel, va crește și consumul de oțel utilizat în activitatea Bilka. Ținând cont că oțelul reprezintă aproximativ 90% din afacerile și produsele Bilka, în abordarea companiei de a reduce emisiile de carbon, cel mai important pas este să susțină producția de „oțel verde”, cu emisii de carbon 0. „În acest sens vrem să dezvoltăm parteneriate pe termen lung cu furnizorii noștri care au același scop, când vine vorba de sustenabilitate. În acest sens, deja avem un acord cu unul din furnizorii noștri de materie primă și, începând de anul viitor, vom avea disponibilă în gamă și acoperișuri fabricate din oțel verde. Target-ul este ca până în 2030 să ajungem să utilizăm în procesul de producție „oțel verde” în proporție de 50%, urmând ca până în 2050 să ne apropiem de 100%, a precizat Horațiu Țepeș.

Importanța amprentei de carbon la o casă

Acesta a subliniat faptul că este nevoie de astfel de măsuri acum , pentru că societatea are nevoie de clădiri, dar amprenta lor de carbon este în prezent prea mare. „Credem că și clienții vor vedea acest lucru ca pe o mare oportunitate. Suntem de acord că, pentru moment, sunt puține persoane care conștientizează importanța reducerii emisiilor de carbon atunci când construiesc o casă, dar în viitor numărul lor va crește și trebuie să fim pregătiți pentru asta. Succesul Bilka s-a datorat determinării noastre de a oferi clientului cea mai bună experiență posibilă. Am continuat an de an strategia noastră de inovare și dezvoltare continuă de noi produse și am fost înțelepți în anticiparea noilor tendințe. Acum vedem o nouă tendință, o nevoie viitoare a societații și a clienților noștri și acesta este „oțel verde”, a conchis antreprenorul brașovean.

Articol publicat in revista fwdBV, redactor Ionuț Dincă