Pentru că nu mai găsea forță de muncă în România, Bilka Steel a angajat anul trecut 60 de asiatici

Numărul acestora ar putea să crească în funcție de dezvoltarea producției

Compania brașoveană Bilka Steel a angajat, în noiembrie, 60 de persoane din India, Bangladesh, Nepal și Sri Lanka. Managerul general Horațiu Țepeș spune că a fost nevoit să apeleze la angajarea de muncitori străini, după ce nu mai găsea forță de muncă pe piață.

„Ne-am ocupat de tot, am găsit și locuri de cazare, ei acum trebuie doar să lucreze. Nu este mai ieftin decât să angajezi un municitor român, pentru că și cazarea intră la beneficii salariale și se impozitează, deci practic plătim mai mult decât pentru un municitor din România, dar nu mai există forță de muncăî disponibilă pe piață”, a explicat sursa citată. Țepeș susține că va continua să atragă muncitori din străinătate dacă va fi necesar. „Sunt muncitori și își văd de treabă”.

Compania a investit în ultimii ani și în automatizare. „Dacă ar fi fost să folosim doar forță de muncă umană, la producția pe care o avem acum ar fi trebuit să avem 850 – 900 de angajați, față de cei 550 pe care îi avem acum”, a precizat sursa citată.

Bilka Steel nu este prima companie brașoveană de producție ce a apelat la angajați din Asia. O altă companie care a adus angajați asiatici este Galli Gallo, producătorul curcanilor Peneș Curcanul.

Bilka Steel din Braşov, specializată în producția de acoperișuri, este angrenată într-un plan amplu de investiţii, totalizând 25 milioane de euro, care ar urma să se concretizeze în extinderea capacităţilor de producţie. Planul de investiţii pentru 2021 vizează finalizarea primei etape din dezvoltarea diviziei de produse pentru construcţii industriale, în urma căreia compania va inaugura o fabrică de panouri termoizolante şi alte profile cu utilizare în construcţii industriale, urmând să demareze şi alte etape de investiţii pentru continuarea dezvoltării gamei de produse.